Европарламентът обсъжда утре наложените над българи санкции по закона Магнитски“, показва

...
Европарламентът обсъжда утре наложените над българи санкции по закона Магнитски“, показва
Коментари Харесай

ЕП обсъжда утре санкциите по Магнитски |

Европарламентът разисква на следващия ден наложените над българи наказания по закона „ Магнитски “, демонстрира предварителният дневен ред за пленарната сесия в Страсбург.

Като точка първа на съвещанието на 16 септември влиза вербален въпрос от депутата Хуан Фернандо Лопес Агилар от комисията по граждански свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE). Във встъплението се напомнят наложените от Съединени американски щати наказания и се установи, че това " повдига дълбоки въпроси по отношение на последствията от сходни наказания на Съединени американски щати за методите на Европейски Съюз в региона на демокрацията, върховенството на закона и главните права ". Допълва се, че Групата за мониторинг на демокрацията, върховенството на закона и главните права към Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент е провела срещи и писмена преписка с националните органи и институциите на Европейски Съюз, като постоянно установи, че липсва незабавна реакция на провокациите.

Фернандо Лопес Агилар слага две групи въпроси: Как Европейската комисия гледа на обстоятелството, че страна, която не е член на Европейски Съюз, подхваща дейности против корупцията в страна членка. Как това трансформира оценката на Европейска комисия за досегашния ѝ метод и по-конкретно - на дейностите ѝ по този проблем? 

Вторият въпрос е какви дейности планува Европейска комисия против корупцията на равнище страни членки, ще бъде ли по-активна в това отношение.

Известно е, че част от глобените, включително по втория лист, направен от българската страна, са сезирали европейските институции във връзка със глобите. Сред жалбоподателите са и притежателите на " Ефбет " братята Цветомир и Боян Найденови и техният татко Стефан Найденов. Тяхната теза е, че са попаднали непозволено в разширения лист, откакто са прекратили партньорството си с Васил Божков. В същото време лица и компании, които имат връзки със глобени, са останали отвън листата.

В България по правосъден ред също бяха заведени редица тъжби. Има и тъжби до институциите, изготвили втория лист, както и до парламентарната комисия по " Магнитски ", която бе основана в границите на 46-ия парламент.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР